- Voorheen werd Bitcoin voornamelijk door individuen en kleine bedrijven gebruikt, maar tegenwoordig investeren steeds meer institutionele beleggers in Bitcoin.
- De toetreding van institutionele beleggers op de cryptomarkt heeft invloed op de koers en stabiliteit van cryptocurrencies.
- De betrokkenheid van institutionele investeerders bevordert de adoptie en verbetert de reputatie van cryptocurrencies.
- Er zijn risico’s verbonden aan de toetreding van institutionele investeerders, zoals marktmanipulatie en centralisatie.
De cryptomarkt heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende groei doorgemaakt. Zowel in termen van prijsstijging als acceptatie zijn er grote stappen gezet. Voorheen waren het vooral individuen en kleine bedrijven die cryptocurrencies gebruikten, terwijl we tegenwoordig steeds meer bedrijven, overheden en institutionele investeerders zien die cryptocurrencies omarmen. Dit heeft een duidelijke impact op zowel de koersen als de verdere adoptie van deze digitale valuta’s.
De impact van institutionele beleggers op de Bitcoin-koers
Institutionele investeerders staan erom bekend dat ze grote hoeveelheden cryptocurrencies in hun bezit hebben. Zo bezit MicroStrategy bijvoorbeeld meer dan $4,6 miljard aan Bitcoin en heeft Voyager Digital LTD een portfolio dat voor meer dan $373 miljoen uit Bitcoin bestaat. Het feit dat institutionele investeerders zulke grote posities innemen, betekent dat hun acties een aanzienlijke impact hebben op de koers.
Daarnaast hebben institutionele investeerders een langetermijnvisie en geavanceerde risicobeheerstrategieën. Hierdoor nemen ze minder snel overhaaste beslissingen bij koersfluctuaties, en dragen zo bij aan de koersstabiliteit. Hoewel cryptocurrencies van nature volatiel zijn, kan de betrokkenheid van institutionele investeerders de volatiliteit helpen verminderen.
Intentionele invloed op verdere adoptie
De betrokkenheid van institutionele investeerders draagt ook bij aan de verdere adoptie van cryptocurrencies. In de beginjaren van Bitcoin werd deze digitale valuta voornamelijk gebruikt voor peer-to-peer transacties tussen individuen en kleine bedrijven. Nu steeds meer grote bedrijven en investeerders de markt betreden, wordt Bitcoin steeds vaker geaccepteerd door bedrijven en instellingen. Zo geeft PayPal gebruikers sinds 2020 de mogelijkheid om crypto te bewaren en deed Mastercard vorige maand nog een Web3-merkaanvraag.
Binnen elke markt houden beleggers en bedrijven nauwlettend in de gaten wat institutionele investeerders en grote bedrijven doen. Wanneer zij besluiten om grote hoeveelheden cryptocurrencies te kopen, geeft dit de markt vertrouwen, waardoor andere investeerders geneigd zijn hetzelfde te doen. We zagen ongeveer hetzelfde gebeuren toen investeringsmaatschappij BlackRock een aantal weken geleden een aanvraag voor een Bitcoin spot ETF indiende bij de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC). Enkele dagen later vroegen WisdomTree en Invesco namelijk ook een Bitcoin ETF aan.
Naast dat grote bedrijven elkaar inspireren, verbeteren ze op deze manier ook de reputatie en legitimiteit van Bitcoin. In de beginjaren werd Bitcoin vaak geassocieerd met illegale activiteiten, zoals witwassen en drugshandel. Door de betrokkenheid van institutionele investeerders wordt Bitcoin steeds vaker gezien als een legitiem activum.
Risico’s en gevaren van toetreding institutionele beleggers
Hoewel de toetreding van institutionele investeerders kan bijdragen aan koersstabiliteit en verdere adoptie, brengt dit ook uitdagingen en overwegingen met zich mee. Een van de belangrijkste zorgen is het risico van marktmanipulatie door grote institutionele investeerders. Met hun grote kapitaal, bekendheid en macht kunnen zij de prijs van cryptocurrencies beïnvloeden door grote hoeveelheden te kopen of verkopen. Elon Musk is hier een voorbeeld van. Zijn uitspraken hebben verschillende keren al voor koersfluctuaties gezorgd.
Daarnaast trekt de betrokkenheid van institutionele investeerders ook de aandacht van regelgevende instanties. Regulering kan consumenten beschermen tegen gevaren, maar het kan ook invloed hebben op de koersen van cryptocurrencies.
Cryptocurrencies, zoals Bitcoin, zijn oorspronkelijk ontwikkeld als een gedecentraliseerd alternatief voor traditionele financiële systemen. Naarmate meer grote bedrijven en institutionele investeerders betrokken raken bij Bitcoin, bestaat het risico dat het meer gecentraliseerd wordt en gecontroleerd wordt door een kleine groep investeerders of instellingen.
De toetreding van institutionele investeerders kan de prijzen en adoptie van cryptocurrencies beïnvloeden. In sommige gevallen kan dit positief uitpakken, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Als individuele belegger kun je de risico’s zelf zo klein mogelijk houden door cryptocurrencies bij een betrouwbare crypto exchange te kopen, zoals Bitvavo.
Bitvavo is een gereguleerde Nederlandse exchange die onder toezicht staat van DNB en AFM. Je koopt er meer dan 180 verschillende cryptocurrencies met iDEAL, Bancontact, PayPal of een van de andere betaalmethoden.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitvavo.